Bumblebee Bat

The Bumblebee Bat: Do You Know What It Is?

There are many people who have no idea what the bumblebee bat really is or how it got its name.  Well, the name bumblebee bat is just a nickname. The real name for this beautiful bat is the Kitti’s Hog-Nosed bat, but the bumblebee bat is a better name all together as it is more descriptive.  The bumblebee bat used to be seen all over the world many years ago, but now-a-days it is confined to just a few lucky countries and a few very lucky limestone caves.

Bumblebee Bat
BUMBLEBEE BAT

One of the main reasons that this hog-nosed bat got the nickname of bumblebee bat is due to its size.  This small creature is one of the world’s smallest animals.  It can basically fit into anyone’s palm and it is definitely one of the cutest little bats in the entire world.  The bumblebee bat has a reddish-brown coat or sometimes a grey one, it has a hog’s upturned nose, hence the reason for the actual name of this cute critter.

READ MORE:  Bat Houses for Sale and Their Placement

In total, the bumblebee bat is about one inch long and weighs about 0.7 grams.  There are many distinct features about this little bat, such as the pig-like snout, the large ears, the small eyes and the very small mouth.  Bumblebee bats are not part of the megabat bat family. They are microbats and that means that they do hunt and ingest insects as part of their main diet.

Limestone caves that are located along rivers are generally where these tiny bats can be found, mostly in Thailand but they have been seen in other countries as well.  A normal colony of the hog-nosed bat is between one hundred and five hundred bats, all huddled together in one single limestone cave, far from the entrance.

READ MORE:  Fun Bat Facts

Now, there are not that many insects that these tiny creatures can eat simply because of their size, so they tend to feed off of small spiders, gnats, flies, hymenopterans and psocopteans and mostly any other prey that they can catch in the air.  These bats usually hunt most of the night and sleep all day, although they do have an activity period roughly twenty minutes before dawn.

Female bats will generally only give birth to one young bat a year; they will care for that bat until they are grown and able to have their own family.  This usually takes about a full year and as soon as that year is over, the female will get pregnant again and will give birth to another single baby bat. This slow reproduction makes bats susceptible to extinction. While it may be difficult to find a bumblebee bat in this day and age as they are on the endangered species list, there are still are few colonies of these cute bats.

READ MORE:  Save the Bats

Similar Posts

  • Big Brown Bats

    The Big Brown Bat, which is also referred to by its scientific name of Eptesicus Fuscus, can be found in the south of Canada, as well as in temperate areas of North America.  They are also indigenous to parts of Central and South America, as well as the West Indies.  They are no less versatile…

  • Brazilian Free-Tailed Bat

    There is a huge amount of information known about the Brazilian Free-Tailed bat, scientific name: Tadarida Brasiliensis.  The Brazilian Free-tailed Bat is a medium size.  It has broad ears and big feet.  Half of its tail is not attached by with wing membranes, so it’s considered a free tail thus the name. The upper part of its…

  • What Do Bats Eat?

    Bats have been portrayed in pop culture as dangerous, blood-sucking creatures since Bram Stoker’s Dracula turned into one in the pages of the immortal novel. But this misconception about bats is just that, a misconception. Animal lovers know that bats are just innocent [simple_tooltip content=’warm-blooded animals with fur or hair who give birth to live…

  • The Seminole Bat

    Lasiurus Seminolus, better known as the Seminole bat, is medium in size.  It is dark in color, characterized by brown fur that is the color of deep, rich mahogany.  However, its appearance is not dark, due to frosted tips that give these bats a distinctly red, almost maroon, color. That is what makes them different from…

  • The Silver-Haired Bat

    The Silver Haired Bat, otherwise known as Lasionycteris Noctivagans, is one of the most common bats in North America. It is most abundant in areas of Canada and the United States that have a lot of forests. It is medium in size and they typically weigh between nine and twelve grams. Most of these bats…

  • The Pallid Bat

    The Pallid Bat (Antrozous Pallidus) is a very large bat. As its name implies, it is pale in color, with yellow and brown tones. Even its ears are large, at two and a half centimeters. They are wide as well, not to mention naked, with nine to eleven lines crossing them in a transversal pattern….