Long Eared Bats

The Long Eared Bats

Myotis Septentrionalis, better known simply as the Northern Long-eared Bat is located in different parts of the eastern portion of the United States, as long as they are heavily forested.  However, despite their wide distribution, they are also quite sparse.  There are many forested regions of Canada where you can find the Northern Long-eared Bat as well, such as Newfoundland, southern Canada, and British Columbia, among other locations.  In the United States, this bat can be found in North Dakota, South Dakota, Florida, and along some parts of the east coast.

In their choice of habitat, the Northern Long-eared Bats prefer forests that are boreal, wet and moist.  In certain parts of Canada and the United States, they are thus prone to roosting behind loose pieces of bark, within hollow trees, and in buildings.  This is especially true for females when they roost during maternity.  During hibernation, the Northern Long-eared Bat prefers altogether different locations.  They like to hibernate in caves and in mines that are located underground.

Long Eared Bats
LONG-EARED BAT

On average, the Northern Long-eared Bat weighs about seven and a half grams, though their weight can range between six and nine grams.  In general, their wingspan ranges from twenty-three centimeters to twenty-six centimeters; the average wingspan measures in at twenty-four and a half centimeters.  As far as length goes, most of these bats are just under eight millimeters (3 inches) long on average.  As the name of the bat implies, they do have very long ears, measuring between seventeen millimeters and nineteen millimeters.  Just like it happens with a lot of bats, the Northern Long-eared Bat is bat that includes sexual dimorphism.  All this means is that the females of the species are bigger than the males.

Long Eared Bat
The Long Eared Bat

The females breed in the fall months.  In general, they only have one pup – baby bat – at a time.  In fact, it is very rare for a female to give birth to more than one pup.  The average gestation period lasts fifty-five days, but it can range between fifty and sixty days.  Also on the average, the pups will be weaned from their mothers in thirty days.  Like most other bats, they do not choose one mate to stay with for life, or even from one breeding period to the next.

READ MORE:  The Bumblebee Bat: Do You Know What It Is?

The Northern Long-eared bat is considered to be an insectivore.  They emerge just after the sun sets in order to hunt their prey.  They also hunt again right before dawn.  Their favorite insects are small and fly at night; they include caddisflies, beetles, moths, leafhoppers, and flies.  Sometimes, however, these bats are known to get prey while in a sitting position as well.

Similar Posts

  • The Silver-Haired Bat

    The Silver Haired Bat, otherwise known as Lasionycteris Noctivagans, is one of the most common bats in North America. It is most abundant in areas of Canada and the United States that have a lot of forests. It is medium in size and they typically weigh between nine and twelve grams. Most of these bats…

  • All About Bats

    Often mistaken for birds and as with most mysterious creatures, associated with a lot of misconceptions, superstition and of course, evil, bats are ordinary mammals made extraordinary by being the only mammal capable of true flight. Bats, also known as flying foxes, belong to the Chiroptera order, the second largest group of mammals. Around 1100…

  • Big Brown Bats

    The Big Brown Bat, which is also referred to by its scientific name of Eptesicus Fuscus, can be found in the south of Canada, as well as in temperate areas of North America.  They are also indigenous to parts of Central and South America, as well as the West Indies.  They are no less versatile…

  • What Do Bats Eat?

    Bats have been portrayed in pop culture as dangerous, blood-sucking creatures since Bram Stoker’s Dracula turned into one in the pages of the immortal novel. But this misconception about bats is just that, a misconception. Animal lovers know that bats are just innocent [simple_tooltip content=’warm-blooded animals with fur or hair who give birth to live…