About The Eastern Red Bats

Eastern Red Bats

Lasiurus Borealis, the Eastern Red Bat, is just about medium in size and, as the name implies, has a distinct red color (see picture). It has short ears that are broad, rounded at the tips, and slightly furry. It is very difficult to mistake the Eastern Red Bat with any other of its bat brethren. This bat looks a little frosted, due to white tips on its reddish fur – at least in the females. The majority of the males in this species do not have white tips on their fur. As such, they tend to look much more red than the females. Their average length is one hundred and eight millimeters and in general they weigh anywhere between ten and fifteen grams.

Eastern red bat Quick Facts

Common nameEastern red bat
Scientific nameLasiurus borealis
KingdomAnimalia
PhylumChordata
ClassMammalia
OrderChiroptera
FamilyVespertilionidae
GenusLasiurus
Conservation statusLeast Concern
TypeMammal (bat)
DietInsectivore: moths, beetles, leafhoppers, winged ants
HabitatForests; roosts in trees and Spanish moss
Native rangeUSA and southern Canada; winters in the south
SizeAbout 10.8 cm long
Weight10-15 g
ColoursReddish fur; females have white tips
Classification: GBIF Backbone Taxonomy. Conservation status: IUCN Red List.
Eastern Red Bats
EASTERN RED BAT

Eastern Red Bat Habitat and Behavior

Eastern Red Bats prefer to dwell in the forests and, for the most part, they are creatures that enjoy solitude. They are a primarily solitary species of bats. They are not the only solitary species, of course, but unlike most other species in North American they will roost either out in the open or up in trees. Although most bats enjoy the occasional cave or tunnel, the Eastern Red Bat usually do not even consider them as a possible roosting site. They greatly prefer trees, especially the foliage. Down south, they are not above going to roost in a lush hang of Spanish moss. Their love of this and tree foliage is due to the fact that, when concealed in a proper roost, a roosting Eastern Red Bat will look quite a lot like a red leaf.

Eastern Red Bat
Eastern Red Bat

Eastern Red Bat Migration

Like most other bats, the Eastern Red Bat migrates, going north in the spring and south in the fall. Typically, they like to spend the winters in the southern portion of the United States, as well as locations south of the border, like Bermuda, Mexico, and the Antilles.

How Eastern Red Bats Feed

When they feed, they like to go out during the early evening hours. They hunt near to the ground and prefer to do so in orchards and shaded groves. They tend to be territorial in their feeding patterns. Their favorite prey consists of insects that fly at night, namely winged ants, moths, planthoppers and leafhoppers, and any number of different beetles, such as scarabs, ground beetles, and assassin beetles.

Eastern Red Bat Breeding and Babies

The Eastern Red Bat breeds in a number of different locations. Some of the baby bats are born way down south in the United States, such as Texas, while others are actually born way up in the southern portions of Canada. The babies are usually born in the late spring or early summer: May, June, or July. The Eastern Red Bat differs from other bats in how many babies they produce at one time as well. A lot of bats can only carry one to two embryos, but these bats can carry anywhere up to four. Typically, the females carry three on the average.

Eastern red bat FAQs

What do eastern red bats eat?

Eastern red bats eat night-flying insects. They like moths, winged ants, leafhoppers, planthoppers and many beetles, and they hunt near the ground in orchards and shady groves.

Where do eastern red bats live?

They live in forests and usually roost alone in trees, often hanging in the leaves or in Spanish moss. Hidden there, a red bat looks a lot like a red leaf.

Do eastern red bats migrate?

Yes. They travel north in spring and south in autumn, and spend winter in the southern United States and places further south such as Mexico.

How many babies do eastern red bats have?

Eastern red bats can have up to four pups at a time, which is more than many bats. Three is typical. The babies are born in May, June or July.

Why are eastern red bats red?

They have reddish fur. Females have white tips that make them look a little frosted, while most males lack the tips and look redder.

Keep exploring

  • Big Brown Bats

    The Big Brown Bat, which is also referred to by its scientific name of Eptesicus Fuscus, can be found in the south of Canada, as well as in temperate areas of North America.  They are also indigenous to parts of Central and South America, as well as the West Indies.  They are no less versatile…

  • What Do Bats Eat?

    Quick answer: Bats eat different foods depending on the species. Most bats eat insects like moths, beetles and mosquitoes, while others eat fruit, nectar and pollen. A few species eat fish, frogs or small animals, and vampire bats drink blood. Bats have been portrayed in pop culture as dangerous, blood-sucking creatures since Bram Stoker’s Dracula…

  • Bats: The Best Insecticide

    Most people don’t like bats. But most people don’t know enough about bats to like them. What comes to their minds when they think of bats are either flying rodents, rabid beasts, or blood sucking vampires in disguise. Fortunately much of this is not true. Bats can actually protect us from the most common of…

  • About Evening Bats

    One of the most distinct features about the Evening Bat, Nycticeius Humeralis, that you may notice is that it looks almost exactly like a Brown bat. While the Evening bat is quite a bit smaller than the Big Brown bat, the glossy brown fur, black face, feet and wings give it the impression that it…

  • Brazilian Free-Tailed Bat

    There is a huge amount of information known about the Brazilian Free-Tailed bat, scientific name: Tadarida Brasiliensis.  The Brazilian Free-tailed Bat is a medium size.  It has broad ears and big feet.  Half of its tail is not attached by with wing membranes, so it’s considered a free tail thus the name. The upper part of its…