Silver Haired Bat

The Silver-Haired Bat

The Silver Haired Bat, otherwise known as Lasionycteris Noctivagans, is one of the most common bats in North America. It is most abundant in areas of Canada and the United States that have a lot of forests. It is medium in size and they typically weigh between nine and twelve grams. Most of these bats have black fur not brown or dark brown, but black, though there are some rare exceptions. The fur is tipped with silver, as implied by the name. The upper half of this bat’s tail has a lot of fur. This is not seen in most other species of bats.

Most often, the Silver-Haired Bat prefers to be alone. As a species, this one is very solitary. The females experience their mating season during the autumn months, right before they are ready to migrate. The sperm from the males is stored during hibernation. The female Silver Haired Bats then ovulate once spring comes again, and typically get pregnant around April or May. The gestation period lasts fifty to sixty days. In general, the females will have one or two babies at a time. The young of the Silver Haired Bat species are very small, they only weigh about two grams. The babies are usually raised in the northern part of the United States and in Canada.

Silver Haired Bat
Silver-Haired Bat

As briefly mentioned the Silver Haired Bat does migrate. They travel south in the autumn, where they hibernate. They prefer a place with a mild climate during the winter. This is because they typically hibernate inside. Although they are well known for hibernating in houses and buildings, they are more well known for choosing a hollow tree or even a spot behind some loose bark, piles of wood, crevices in cliff faces, and the entrances to caves. Studies and research have shown that given the choice between an old, natural forest and a disturbed one, it will always choose the former.

Silver-Haired Bat
SILVER-HAIRED BAT

The Silver Haired Bat may be solitary, but the species is still given to colonies. However, they tend to be extremely small. A colony might contain fifty-five bats – or it might contain only six bats. They changes roosts on a somewhat regular schedule. During the summer, however, when the female Silver Haired Bats create small, special nursery colonies of their own, the males roost by themselves. Some of these bats are intensely solitary. They like being alone so much that they will only rarely use the same roost with other bats for longer than two days at a time. At any rate, they prefer very high roosts, which help to keep them safe from predators. Typically, they like a roost to reach more than thirty-three feet in the air. That is part of the reason they prefer older forests: there, the trees have more snags for them, which is ideal for roosting purposes.

READ MORE:  About Evening Bats

Similar Posts

  • About Evening Bats

    One of the most distinct features about the Evening Bat, Nycticeius Humeralis, that you may notice is that it looks almost exactly like a Brown bat. While the Evening bat is quite a bit smaller than the Big Brown bat, the glossy brown fur, black face, feet and wings give it the impression that it…

  • The Long Legged Bat

    As their name implies, Long-legged bats, the Myotis Volans, are fairly long bats.  Their tails are long, their ears are short, and they have big feet as well.  Surprisingly, given that they are known specifically as long-legged bats, the length of their legs is not readily known.  However, all of their other measurements have been…

  • The Pallid Bat

    The Pallid Bat (Antrozous Pallidus) is a very large bat. As its name implies, it is pale in color, with yellow and brown tones. Even its ears are large, at two and a half centimeters. They are wide as well, not to mention naked, with nine to eleven lines crossing them in a transversal pattern….

  • Brazilian Free-Tailed Bat

    There is a huge amount of information known about the Brazilian Free-Tailed bat, scientific name: Tadarida Brasiliensis.  The Brazilian Free-tailed Bat is a medium size.  It has broad ears and big feet.  Half of its tail is not attached by with wing membranes, so it’s considered a free tail thus the name. The upper part of its…

  • What is Bat Echolocation?

    Sound Navigation And Ranging Sound Navigation and Ranging is what we normally know as an abbreviation. Yes…Sonar. It is quite interesting how these little critters have evolved to adapt to their environment, their innate abilities and rise up to the very top of the food chain in their ecosystem. What is Sonar (echolocation) Sonar uses…