Evening Bat

About Evening Bats

One of the most distinct features about the Evening Bat, Nycticeius Humeralis, that you may notice is that it looks almost exactly like a Brown bat. While the Evening bat is quite a bit smaller than the Big Brown bat, the glossy brown fur, black face, feet and wings give it the impression that it could be a baby brown bat. Upon closer inspection though, you will notice that the Evening bat reaches only about four inches long with a wingspan of about eleven inches.

You will not find these beautiful bats in a cave. Evening bats can often be located in hollow trees or under bridges. Evening bats are pretty active throughout the year, especially since they usually make their home in states that are a warmer climate. This bat is one of the bats that migrate to the southern states when it becomes colder, generally, these bats are only willing to fly roughly three hundred and forty miles versus other bats that are willing to fly thousands of miles to South America.

READ MORE:  The Pallid Bat

The Evening bat is a slow and steady flyer that will feed off of insects higher in the air the evening and when it gets darker it will swoop in lower. It is one of the many bats that make up their diet of insects.

Similar Posts

  • The Little Brown Bat

    Have you heard about the Big Brown Bat?  Well, now it is time to discuss the Little Brown Bat, which is also known, scientifically, as Myotis Lucifugus. Although these bats are qualified as being medium in size, they really are small compared to most of their brethren. They only measure four inches long on average and their…

  • About Fruit Bats

    Fruit bats are some of the most popular bats in the world– they are furry, cute mammals and do not inspire the fear that some people have of bats.  In this article, we will explore some fruit bat facts that you may not know about, for example, did you know that another name for a…

  • The Long Eared Bats

    Myotis Septentrionalis, better known simply as the Northern Long-eared Bat is located in different parts of the eastern portion of the United States, as long as they are heavily forested.  However, despite their wide distribution, they are also quite sparse.  There are many forested regions of Canada where you can find the Northern Long-eared Bat…