The Seminole Bat

The Seminole Bat

Lasiurus Seminolus, better known as the Seminole bat, is medium in size.  It is dark in color, characterized by brown fur that is the color of deep, rich mahogany.  However, its appearance is not dark, due to frosted tips that give these bats a distinctly red, almost maroon, color. That is what makes them different from Lasiurus Borealis, the Eastern Red Bat, whose red fur has a more orange overtone.  The Seminole Bat’s tail is very furry, as is the rest of it, especially along its underarms, wrists, and shoulders. They tend to weigh anywhere between eight and fifteen grams.

As far as the Seminole Bat’s habitat goes, this species prefers mixed deciduous forests.  They particularly like locations where plenty of Spanish moss grows.  However, it also has to be said that not a lot is known about these bats, especially where it concerns preferred habitat, mating habits, population trends, and status.  What is known is mostly conjecture, though it is based on what evidence can be found.

Seminole Bat
SEMINOLE BAT

For example, most people assume that the Seminole Bat mates late in the autumn and/or early in the winter.  This is very much like the habits of the Eastern Red Bat.  In fact, there are a lot of similarities between these two species.  Like their red brethren, Seminole bats are very solitary creatures, especially during the winter months and early in the spring.  In fact, it does not appear that they hibernate either.  However, when there are extended cold spells it does seem like they fall into a sort of torpor.  When it gets warmer, they wake up to search for food and eat.

Seminole Bat
The Seminole Bat

It appears that most of the young in this species are born during the latter part of May and the early part of June.  However, this really depends on where the Seminole Bats are located.  It also depends on climate, with many experts believing that birthing periods can be much different in different climates.  The female Seminole Bat may give birth to one baby or to as many as four.  The young in this species grow very fast.  Within about two weeks, they look just like their mothers, fur and all.  By the time they are a month old, they are typically able to fly.

READ MORE:  Bat Houses for Sale and Their Placement

These bats like to roost within the folds of Spanish moss, especially during winter weather and in the spring.  Typically, their roosts exist in areas with plenty of shade.  The young in this species are raised in the foliage.  The bats like to be able to drop into flight from their roost.  This makes it easy for them to go out in the early evening – when the weather is warm enough – and feed.  Like most other bats, the Seminole Bat subsists on a diet of beetles, flies, ants, bees, and leafhoppers.

Similar Posts

  • The Long Legged Bat

    As their name implies, Long-legged bats, the Myotis Volans, are fairly long bats.  Their tails are long, their ears are short, and they have big feet as well.  Surprisingly, given that they are known specifically as long-legged bats, the length of their legs is not readily known.  However, all of their other measurements have been…

  • Big Brown Bats

    The Big Brown Bat, which is also referred to by its scientific name of Eptesicus Fuscus, can be found in the south of Canada, as well as in temperate areas of North America.  They are also indigenous to parts of Central and South America, as well as the West Indies.  They are no less versatile…

  • Free Bat Clip Arts

    Images for you to use on your webpage, in emails, anywhere you need some bats! Save the thumbnail or click on it to save a larger view. How to Install Clip Art: Place your mouse over the image. Click on the right mouse button. A menu window will pop up. Highlight the option “Save Picture…

  • All About Bats

    Often mistaken for birds and as with most mysterious creatures, associated with a lot of misconceptions, superstition and of course, evil, bats are ordinary mammals made extraordinary by being the only mammal capable of true flight. Bats, also known as flying foxes, belong to the Chiroptera order, the second largest group of mammals. Around 1100…