Brazilian Free-Tailed Bat

Brazilian Free-Tailed Bat

There is a huge amount of information known about the Brazilian Free-Tailed bat, scientific name: Tadarida Brasiliensis.  The Brazilian Free-tailed Bat is a medium size.  It has broad ears and big feet.  Half of its tail is not attached by with wing membranes, so it’s considered a free tail thus the name. The upper part of its body ranges from being a reddish shade to being black. The underside of its body is much more pale.  It has very large teeth and can have as many as six incisors.  In fact, that is the average, though some of these bats have four incisors and others have five.  Although it is classified as being medium in size, it is much larger than a number of other medium-sized bats at ninety-five millimeters long.  Its tail is thirty-eight millimeters long, its feet are ten millimeters long, its ears are an astounding nineteen millimeters long, and its forearms are forty-two millimeters long.  It can weigh anywhere between eleven grams and fourteen grams.  These bats are common in the United States, especially down south.  They are frequently spied on in Central and South America as well, as you might expect.

Brazilian free-tailed bat Quick Facts

Common nameBrazilian free-tailed bat
Scientific nameTadarida brasiliensis
KingdomAnimalia
PhylumChordata
ClassMammalia
OrderChiroptera
FamilyMolossidae
GenusTadarida
Conservation statusLeast Concern
TypeMammal (bat)
DietInsectivore: mostly moths, also beetles and weevils
HabitatCaves, bridges, mine tunnels, buildings
Native rangeSouthern USA, Central and South America
SizeAbout 9.5 cm long
Weight11-14 g
Special featureRoosts in colonies of up to millions
Classification: GBIF Backbone Taxonomy. Conservation status: IUCN Red List.
Brazilian Free-Tailed Bat
BRAZILIAN FREE-TAILED BAT
Free-Tailed Bat
Free-Tailed Bat

Where Brazilian Free-Tailed Bats Roost

The Brazilian Free-tailed Bat is very versatile in its choice of daytime roosts.  They like to use mine tunnels, caves, hollows in trees, old and/or abandoned wells, bridges, domestic houses, and a variety of other buildings.  Despite that versatility, this bat has some very specific requirements for what qualifies as a good roost.  Most notably, they choose the roost as a colony, so there must be enough room for all the bats in the colony to roost.  This is a pretty big requirement, because while some of the colonies only have a few dozen bats, others of them can have as many as a few million.  The roost needs to be fairly dark, and it also has to be dry.  There must also be plenty of room below, because they need the room to drop when they take off to fly.  So, the hollow spaces under roofs, open spaces between buildings, hollow places in walls, attics, and even the smaller spaces located between buildings and signs can be used.  When a colony of Brazilian Free-tailed Bats choose a cave in which to roost, it can be known as a “guano cave.”  If you have ever seen any of the bats found in the famous Carlsbad Caverns, then you have likely seen quite a few of these bats, as they comprise most of the bats in those caves.

Spotting Brazilian Free-Tailed Bats in Flight

They are easy to identify when they are flying as well.  They typically take off and begin to fly right before it gets dark.  They tend to drop very close to the ground and then swoop up and go high.  They fly very quickly and are known for being very aggressive when they are on the wing.  This can be attributed to their build, especially their wings, which are sharply angled, long, and very narrow.  Because they are so big and strong, catching food is easy.  They eat mostly moths but are also known to dine on leaf chafers, ground beetles, leaf beetles, weevils, water boatmen, winged ants, leafhoppers, and green blowflies.

Brazilian free-tailed bat FAQs

What do Brazilian free-tailed bats eat?

Brazilian free-tailed bats eat mostly moths. They also catch beetles, weevils, leafhoppers, winged ants and other insects while flying.

Why is it called a free-tailed bat?

Half of its tail sticks out beyond the wing membrane, so the tail is ‘free’. That is where the name free-tailed comes from.

Where do Brazilian free-tailed bats live?

They are common in the United States, especially the south, and in Central and South America. They roost in caves, mine tunnels, bridges, hollow trees and buildings.

How many Brazilian free-tailed bats live in a colony?

Some colonies have just a few dozen bats, while others have millions. The bats in Carlsbad Caverns are mostly this species.

How big is a Brazilian free-tailed bat?

It is about 9.5 centimetres long and weighs only 11 to 14 grams. That is medium-sized for a bat, but it has broad ears and big feet.

Keep exploring

  • Free Bat Clip Arts

    Images for you to use on your webpage, in emails, anywhere you need some bats! Save the thumbnail or click on it to save a larger view. How to Install Clip Art: Place your mouse over the image. Click on the right mouse button. A menu window will pop up. Highlight the option “Save Picture…

  • About Fruit Bats

    Fruit bats are some of the most popular bats in the world– they are furry, cute mammals and do not inspire the fear that some people have of bats.  In this article, we will explore some fruit bat facts that you may not know about, for example, did you know that another name for a…

  • The Pallid Bat

    The Pallid Bat (Antrozous Pallidus) is a very large bat. As its name implies, it is pale in color, with yellow and brown tones. Even its ears are large, at two and a half centimeters. They are wide as well, not to mention naked, with nine to eleven lines crossing them in a transversal pattern….

  • Save the Bats

    Of the 900 species of bats in the world, only 45 of them live in the United States, and most of these species are quite localized, such as the Indiana bats that only use nine caves in Indiana to hibernate in during the winter months. Of those 45 species of American bats, seven of them…

  • The Long Eared Bats

    Myotis Septentrionalis, better known simply as the Northern Long-eared Bat is located in different parts of the eastern portion of the United States, as long as they are heavily forested.  However, despite their wide distribution, they are also quite sparse.  There are many forested regions of Canada where you can find the Northern Long-eared Bat…