The Seminole Bat

The Seminole Bat

Lasiurus Seminolus, better known as the Seminole bat, is medium in size.  It is dark in color, characterized by brown fur that is the color of deep, rich mahogany.  However, its appearance is not dark, due to frosted tips that give these bats a distinctly red, almost maroon, color. That is what makes them different from Lasiurus Borealis, the Eastern Red Bat, whose red fur has a more orange overtone.  The Seminole Bat’s tail is very furry, as is the rest of it, especially along its underarms, wrists, and shoulders. They tend to weigh anywhere between eight and fifteen grams.

As far as the Seminole Bat’s habitat goes, this species prefers mixed deciduous forests.  They particularly like locations where plenty of Spanish moss grows.  However, it also has to be said that not a lot is known about these bats, especially where it concerns preferred habitat, mating habits, population trends, and status.  What is known is mostly conjecture, though it is based on what evidence can be found.

Seminole Bat
SEMINOLE BAT

For example, most people assume that the Seminole Bat mates late in the autumn and/or early in the winter.  This is very much like the habits of the Eastern Red Bat.  In fact, there are a lot of similarities between these two species.  Like their red brethren, Seminole bats are very solitary creatures, especially during the winter months and early in the spring.  In fact, it does not appear that they hibernate either.  However, when there are extended cold spells it does seem like they fall into a sort of torpor.  When it gets warmer, they wake up to search for food and eat.

Seminole Bat
The Seminole Bat

It appears that most of the young in this species are born during the latter part of May and the early part of June.  However, this really depends on where the Seminole Bats are located.  It also depends on climate, with many experts believing that birthing periods can be much different in different climates.  The female Seminole Bat may give birth to one baby or to as many as four.  The young in this species grow very fast.  Within about two weeks, they look just like their mothers, fur and all.  By the time they are a month old, they are typically able to fly.

READ MORE:  Save the Bats

These bats like to roost within the folds of Spanish moss, especially during winter weather and in the spring.  Typically, their roosts exist in areas with plenty of shade.  The young in this species are raised in the foliage.  The bats like to be able to drop into flight from their roost.  This makes it easy for them to go out in the early evening – when the weather is warm enough – and feed.  Like most other bats, the Seminole Bat subsists on a diet of beetles, flies, ants, bees, and leafhoppers.

Similar Posts

  • Fun Bat Facts

    Many people have misconceptions about bats. In this article we will explore some of those and find out how amazing facts on bats really are. The first misconception is that bats are related to the rodent family and that they are basically “flying mice”.  This is simply not true; in fact, bats are a group…

  • The Long Eared Bats

    Myotis Septentrionalis, better known simply as the Northern Long-eared Bat is located in different parts of the eastern portion of the United States, as long as they are heavily forested.  However, despite their wide distribution, they are also quite sparse.  There are many forested regions of Canada where you can find the Northern Long-eared Bat…

  • The Silver-Haired Bat

    The Silver Haired Bat, otherwise known as Lasionycteris Noctivagans, is one of the most common bats in North America. It is most abundant in areas of Canada and the United States that have a lot of forests. It is medium in size and they typically weigh between nine and twelve grams. Most of these bats…

  • Bats: The Best Insecticide

    Most people don’t like bats. But most people don’t know enough about bats to like them. What comes to their minds when they think of bats are either flying rodents, rabid beasts, or blood sucking vampires in disguise. Fortunately much of this is not true. Bats can actually protect us from the most common of…

  • Types of Bats

    Bats, otherwise called flying foxes are mammals that are able to fly. They fit in the Chiropteran order as the mammals of the second largest group. The experts account for approximately 1100 bats types the world over. You do not see them in the Polar Region, since they prefer warm climates. 70% of them live…