The Little Brown Bat

Little Brown Bat

Have you heard about the Big Brown Bat?  Well, now it is time to discuss the Little Brown Bat, which is also known, scientifically, as Myotis Lucifugus. Although these bats are qualified as being medium in size, they really are small compared to most of their brethren. They only measure four inches long on average and their wingspan is approximately ten inches. They are indeed brown, ranging in color from medium to a buff kind of brown, and their fur tends to be very glossy).

Little brown bat Quick Facts

Common nameLittle brown bat
Scientific nameMyotis lucifugus
KingdomAnimalia
PhylumChordata
ClassMammalia
OrderChiroptera
FamilyVespertilionidae
GenusMyotis
Conservation statusEndangered
TypeMammal (bat)
DietInsectivore: small insects, especially beetles
HabitatBuildings, caves, mines, rock cracks
Native rangeUSA, Canada and northern Mexico
SizeAbout 4 inches long; 10 inch wingspan
ColoursGlossy medium to buff brown
Special featureMothers raise one pup in maternity colonies
Classification: GBIF Backbone Taxonomy. Conservation status: IUCN Red List.
Little Brown Bat
LITTLE BROWN BAT

Where Do Little Brown Bats Live?

The Little Brown Bat is very common in the eastern portion of the United States but in actuality, it can be found all across the United States in a number of different locations.  However, it does not typically occur in the southern portion of the Great Plains or in the southeastern portion of the Coastal Plain.  That being said, you can find quite a lot of them in Alaska, Canada, California, Arizona, the Rocky Mountains, and even in Mexico.

The Little Brown Bat is very adaptable, especially where humans are concerned.  They have reached the point where they are largely not bothered at all by our presence.  The versatility of where they live and occur extends throughout other aspects of their lives as well.  Like most other bats, these bats hibernate.  They like to do so in caves, in mines, and in quarries located underground.  However, all of these areas have to have acceptable temperatures.  The Little Brown Bat likes warm, moist areas, especially when they choose to hibernate in a cave.

Little Brown Bat
The Little Brown Bat

How Little Brown Bats Roost

These bats are not solitary creatures by any means.  However, when they roost, they do not do so in groups or clusters.  They do not like to be tightly packed together.  Quite the contrary, when these bats roost, they instead hang in single rows, typically in the cracks located along the rocks.  Sometimes, they are known to hang in very loose clusters.

Little Brown Bat Migration and Hibernation

Like a lot of bats, the Little Brown Bats migrate.  They head south in the fall and typically hibernate in portions of the southern United States, such as Kentucky, Texas, and so on.  After they come out of hibernation in the spring, the females of the specials begin forming birthing colonies, also known as a maternity colony.  These colonies can encompass a few hundred bats.  The members of these colonies like to roost in buildings and barns, especially attics, which are known for being extremely warm and appropriately excluded.  The baby bats are born in June.  The Little Brown Bats only has one pup.  They can fly in as little as three weeks after they are born.  Sometimes, the male bats will roost with the females, but more often than not, they roost by themselves, typically in buildings, trees, loose bark, and bridges.  Like most other bats, both the male and female Little Brown Bat enjoy feeding on small, winged insects, especially beetles of all kinds.

Little brown bat FAQs

What do little brown bats eat?

Little brown bats eat small flying insects, especially beetles of all kinds.

Where do little brown bats live?

They are common across the United States and Canada and also live in Mexico. They roost in buildings, attics, barns and trees, and hibernate in caves, mines and quarries.

How big is a little brown bat?

It is about four inches long with a wingspan of around ten inches. That is small compared with most other bats.

How many babies does a little brown bat have?

A little brown bat has just one pup, born in June. Mothers gather in maternity colonies of a few hundred bats, and the pups can fly after about three weeks.

Do little brown bats hibernate?

Yes. They hibernate in caves, mines and underground quarries that have the right temperature. Many also head south for the winter.

Keep exploring